De Magie van PSOAS: workshop met geleide meditatie, psoas-release en verbonden ademen

De psoas: een boodschapper in je eigen lijf

Na de fijne workshops in ’23 bieden we opnieuw meerdere “Psoas-releases” aan. Deze losse  workshop-avonden worden aangeboden door George Edelman en Wendy van Es. Voor groepen van maximaal 12 personen met veel aandacht en persoonlijke begeleiding.

De eerstvolgende 4 avonden staan gepland op:

  • Datum: 24 april, 8 mei, 5 juni en 3 juli (allen op woensdagavond)
  • Tijd: van 19.30 tot 22.30 uur
  • Locatie: Spiritueel Lichthuis Mananochoja, Wagenaarstraat 22-26, Naaldwijk 
  • Kosten per avond: 45 euro (inclusief thee, water, fruit, versnaperingen) Een hand-out met duidelijke omschrijving en foto’s van de oefeningen is à €5,- aan te schaffen op de avond zelf.

Aanmelden kan via wendyvanes@icloud.com

Voel jij ervoor om die prachtige spier – jouw psoas – te laten ontspannen? Deze avonden brengen je een combinatie van geleide meditatie, psoas-release en verbonden ademen. Een mooie combinatie van werkvormen op emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel niveau. Op een zachte manier in een fijne setting.

De psoas is een spier die diep in de buik ligt en die ons bovenlijf (middenrif) en onderlijf (de benen) met elkaar verbindt. Heel belangrijk dus voor ons bewegingsapparaat. Maar de psoas is nog veel méér. En daar komt de benaming ‘zetel van de ziel’ of ‘spier van de ziel’ vandaan. En zoals auteur en psoas-specialist Liz Koch het zegt (leestip!): de psoas staat symbool voor de verbinding tussen lichaam en ziel.

“De psoas staat symbool voor de verbinding tussen lichaam en ziel."

De psoas is heel sensitief voor onze gevoelens. Wanneer emoties de ruimte krijgen om te stromen dan is de weerslag op de psoas minder groot. Het woord ‘emotie’ staat immers voor ‘energy – in – motion’, oftewel energie die kan stromen. Wanneer emoties (stress, spanning, verdriet, boosheid) de ruimte niet krijgen, dan gaat de energie vastzitten. Waar bijvoorbeeld? In de psoas. De psoas verstrakt met allerlei gevolgen van dien. Zonder ontspanning van de psoas kunnen er klachten ontstaan aan de onderrug, de liezen, heupen en bekken. En doordat de psoas verbonden is met het middenrif kan ook zomaar een verstoorde of te hoge ademhaling ontstaan.

Is de psoas dan de boosdoener? Zeker niet. De psoas is intelligent en helpt jou wanneer je in actie moet maar wil er evengoed voor zorgen dat jij goed kan gedijen. Deze spier voelt feilloos aan hoe jij er in emotioneel opzicht voor staat. Vaak sneller dan jij je er zelf bewust van bent.

Wat doet de psoas dan zoal? Is er bijvoorbeeld dreiging dan gaat de psoas in actie opdat je je veilig kunt stellen. Het mechanisme van vluchten, vechten of bevriezen gaat in werking waardoor je aan de dreiging kunt ontsnappen. Heel behulpzaam dus. Maar….. elk mens heeft z’n triggers. En hup: de psoas treedt opnieuw in werking. Maar in veel gevallen voor niets omdat je je nu in een andere tijd en waarheid bevindt. Blijft vervolgens ontspanning van de psoas uit, dan blijft ook de stress in je lichaam aanwezig.

Een dier dat in de natuur wordt aangevallen en het overleeft, gaat na de bedreiging beven en trillen. De hersenen geven hiertoe een signaal af aan de psoas die vervolgens de kans krijgt te ontspannen.

Bij mensen gebeurt dit ook maar lang niet altijd. We zijn het als het ware ‘vergeten’ doordat we liever naar afleiding zoeken om ons te verdoven. Of we wuiven emoties weg. Terwijl doorvoelen toch echt de enige manier is om te kunnen loslaten. Onze emoties vragen om bestaansrecht.

Kortom, onze psoas heeft best wat te verduren. Gelukkig kunnen we door diverse fysieke oefeningen trillingen in het lichaam opwekken waardoor de psoas, maar ook het lichaam als geheel ontspant. En hierdoor herstelt ook de balans in het autonome zenuwstelsel. De release wordt voorafgegaan door een geleide meditatie om de intentie te zetten voor wat je wilt loslaten en afgesloten met ademwerk om nog meer te verdiepen.

Interesse? Meld je dan snel aan. We ontmoeten je graag op één van deze bijzondere avonden!